in Blog

Elektrik üzerinden Internet Paylaşımı

Elektrik üzerinden evinizdeki elektrik prizlerini kullanarak, interneti istediğiniz odaya “Powerline Ethernet Adaptörü” ile taşıyabilirsiniz.

Eğer modeminiz evin girişinde ve kablosuz modeminizin gücü arka odalara ulaşmıyorsa ya da modeminizin kablosuz özelliğini kullanmak istemiyorsanız bu cihazları kullanabilirsiniz.

Bu cihazların nasıl çalıştığı ile ilgili detay bilgiyi burdan bulabilirsiniz.

Özetle bu cihazların bir internet data kablosu bir de priz girişi bulunuyor. Bu cihazlardan minimum 2 adet alıyorsunuz. Bazı modeller çift olarak satılıyor.

ADSL ya da Fiber modemin oldugu yere bir tanesinin data kablosunu takıp, prize yerleştiriyorsunuz. Bu cihaz dağıtıcı oluyor.

Sonra interneti kullanmak istediğiniz odadaki prize 2. cihazı takıp data kablosu ucunu da bilgisayarınıza bağlıyorsunuz. Bu iki cihazın birbirini elektrik hattı üzerinden gördüğü cihazın üzerindeki ışıklardan anlıyorsunuz.

Bu yöntem duvar delmek, kablo döşemek vs. gibi yöntemlere göre daha kullanışlı. Dezavantajı ise internet hızınız diğer odada daha düşük oluyor.

Ben kendi evimde kablosuz özelliğini bir düğmeyle açma gerektiğinde aynı düğmeden kapatmak istiyorum, bunun için çözüm ararken, bu adaptörler ile interneti arka odaya taşıdım. Powerline Adaptor’den  gelen data ucunu kullanmadığım eski ADSL modemime bağladım ve bu modemin kablosuz özelliğini aktive ettim. Arka odada kablosuz özelliği ile kullanmak istediğim zaman modemi açıyorum. Masaüstü bilgisayarım kablo ile sürekli bağlı durumda.

Not : İngilizce detaylı arama yapmak için “Powerline Ethernet Adapter”  keywordünü kullanabilirsiniz.

Not2 : Bu cihazlara kablosuz ağlarda olduğu gibi şifre ataması yaparak, istenmeyen paylaşım ve kullanımları önleyebilirsiniz.