in Uncategorized

Encounters & Unplanned Collaborations

Ofiste en iyi bilgi değişimi ve fikir üretilen yerlerden biri  kahve/su makinalarının olduğu alanlar ile sigara alanları. Sigara içmesem de arkadaşlarıma eşlik ediyorum. Kendi çalıştığınız bölüm dışında diğer bölümlerden insanlarla tanışıp, ne konular üzerinde uğraştığını öğrenebiliyorsunuz.

Steve  Jobs Pixar ofisini insanlar birbiriyle daha sık karşılaşıp fikir üretmelerini  sağlayacak şekilde tasarlanmasını sağlamış. Tasarımdan sorumlu genel müdür yardımcısı John Lasseter, yeni binaya taşındıkları gün ofiste aylardır görmediği insanlara rastlayıp sohbet etme imkanı bulmuş.

Steve Jobs aynı tasarımın Apple’ın yeni kampüsü içinde uygulanmasını istemiş.

Everything is remix Kibry Ferguson’un belgeselinde söylediği gibi.
Fikirler,diğer fikirlerle birleştiğinde ortaya daha büyük şeyler çıkar.Üretim bandı 1867, Değiştirilebilir parçalar 1801, Otomobil 1885 yılında icat edildi. Fakat bunların hepsi  Henry Ford tarafından birleştirilip daha da  geliştirilerek seri otomobil üretimi için kullanıldı. Ferguson bu süreci ” Kopyala, Birleştir ve Değiştir” olarak tanımlıyor. (Copy Combine and Transform)

Özetle ofis alanlarında insanların biraya gelebileceği ortamların yaratılmasının yaratıcılık ve inovasyonu desteklediğini düşünüyorum.

Meşhur Pixar ofisi neye benziyor diyorsanız, aşağıda resimleri var. Son olarak Steve Jobs’un biyografisindeki  ilgili kısmı merak edenler için ekledim.

“So he had the Pixar building designed to promote encounters and unplanned collaborations. “If a building doesn’t encourage that, you’ll lose a lot of innovation and the magic that’s sparked by serendipity,” he said. “So we designed the building to make people get out of their offices and mingle in the central atrium with people they might not otherwise see.” The front doors and main stairs and corridors all led to the atrium, the café and the mailboxes were there, the conference rooms had windows that looked out onto it, and the six-hundred-seat theater and two smaller screening rooms all spilled into it. “Steve’s theory worked from day one,” Lasseter recalled. “I kept running into people I hadn’t seen for months. I’ve never seen a building that promoted collaboration and creativity as well as this one.”

Kaynak : Walter Isaacson, Steve Jobs Bio

Pixar Ofisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak  : http://www.dpr.com/projects/corporate-office/detail.cfm?ProjectID=34